Našli je lesníci při likvidaci polomu po vichru, který se nedávno prohnal Moravskoslezským krajem. Nejprve donesli trojici a o den později z jiného místa další čtyři veverky. „Vichr, který tu před několika týdny řádil, strhl veverčí hnízda, mláďata se nacházela už na zemi,“ vysvětlil ošetřovatel Jan Kašinský (60) ze záchranné stanice.

U veverek je obvyklé, že o mláďata, která se jakýmkoli způsobem ocitnou na zemi, se jejich matka už nepostará. Veverčí mimina tedy musí vyrůst u lidí. „Starší trojici je zhruba 6 týdnů. Mladším čtyřem veverkám je okolo měsíce. Ty ještě nevidí, jsou v inkubátoru,“ popsal Jan Kašinský.

Apetit mají chlupáčci slušný. „Krmíme je náhražkou mléka, ty starší už dostávají piškoty a brzy přejdou na ovoce a zrniny,“ řekl ošetřovatel.

„Pokud vše půjde dobře, všechny vypustíme do volné přírody v červnu. Předtím je dáme do voliéry v zadní části stanice, ať jsou v minimálním kontaktu s lidmi,“ dodal.

Zajíčka zabily děti

V jarním období nalézají lidé spoustu dalších mláďat, mnoho z nich končí právě zde v Bartošovicích. „Máme nově puštíka, který je také obětí vichřice, vypadl odněkud z dutiny stromu a skončil tady,“ řekl Jan Kašinský.

Nejtěžší to mají opuštění malí zajíčci. „Dostalo se jich k nám spoustu, ale mají bohužel vysokou úmrtnost. Často se k nám dostanou poranění od koček či psů. Jednoho dokonce nechtěně usmrtily děti, které si s ním hrály,“ vylíčil Jan Kašinský.