Občany upozorňujeme na to, že tato stávková pohotovost nijak neovlivní zdravotní péči, kterou jim v naší nemocnici poskytujeme. Touto stávkovou pohotovostí hodláme upozornit na nesmyslnost a absurditu případné optimalizace zdravotní péče, jak byla v loňském roce připravena náměstkem Gebauerem a jeho týmem,“ uvedli zdravotníci.

Krajští zastupitelé by se problematikou měli znovu zabývat na svém jednání v příštím týdnu.

„Věříme, že na jednání krajského zastupitelstva zvítězí zdravý rozum a chod orlovské nemocnice nebude likvidován,“ dodali. Domnívají se, že jim ani občanům vedení kraje dostatečně nenaslouchá. Stávková pohotovost bude trvat do rozhodnutí zastupitelů.

„Pokud zdravý rozum ponechají krajští zastupitelé za dveřmi jednacího sálu a rozhodnou o likvidaci naší nemocnice, učiníme další kroky, které v současné době projednáváme se zaměstnanci nemocnic a s odborníky v této oblasti,“ varují zdravotníci.

Kraj nápad obhajuje

Vedení Moravskoslezského kraje se loni rozhodlo, že chce přesunout z Orlové do Karviné internu, ortopedii a chirurgii. V nemocnici by měly zůstat ambulance či rehabilitační péče. Zvýšit by se naopak měl počet lůžek pro dlouhodobě nemocné pacienty.

Důvodem přesunu jsou peníze a nedostatek personálu. Loni v prosinci se po diskusi krajští zastupitelé nakonec dohodli, že ředitel nemocnice Jiří Matěj předloží vlastní ucelený návrh, jak by se situace mohla řešit. Konečné rozhodnutí pak bude v kompetenci krajských zastupitelů, kteří se sejdou 13. března.

VIDEO: V Orlové chtějí zrušit nemocnici, lidé se proti tomu bouří.