Bangovi napsal Ostravan výhružné vzkazy pod jeho příspěvek na sociální síti. Pod příspěvek, v němž se romský kapelmistr ohradil proti umístění uskupení Ortel ve Zlatém slavíku v roce 2016. Vadily mu její podle něj rasistické a antiislamistické texty.

A to naštvalo Pavla z Ostravy natolik, že mu napsal na internetu vzkazy, kvůli kterým měl Banga následně strach o svůj i život své rodiny.

Devět jich trestali

„Urážel, dehonestoval jeho příslušnost k romskému etniku a pan Banga se cítil ze strany obžalovaného ohrožen. Měl obavy i z fyzického útoku. I s manželkou oba hlídala několik dnů taktéž policie,“ uvedla zmocněnkyně hudebníka Klára Kalibová.

Zmocněnkyně u soudu Bangu zastupovala, on sám se na vlastní žádost řízení neúčastnil.

„Tehdy pod svým příspěvkem na internetu našel zhruba dvě stě podobných komentářů, jako v tomto případě,“ řekla s tím, že devět lidí již soudy v Kladně, Prachaticích, Prostějově i Chrudimi odsoudili.

„Padaly tam podmíněné i finanční sankce, veřejně prospěšné práce, na dva další rozsudky pan Banga ještě čeká,“ uvedla Klára Kalibová.

Ale odsouzení Pavla z Ostravy se tentokrát nedočkala. Satisfakcí je omluva a finanční náhrada, kterou Ostravan platí.

Podmíněně zastaveno

Soudce David Blaheta totiž řízení podmínečně zastavil a nařídil i dvouletou zkušební dobu. Pavlovi polehčilo, že se přiznal k příspěvku na sociální síti, že byl dosud beztrestný, a že dále uhradil Bangovi symbolických 5 tisíc za újmu. A poslal mu zároveň omluvný dopis.

Také složil osm tisíc na konto obětí trestných činů. Šlo přitom o rovné dvě třetiny jeho současného platu. Zmocněnkyni za zastupování Bangy uhradí dalších 4 160 korun. Původně přitom Kalibová požadovala 15 700 korun, to ale soud neakceptoval.

„Už se to nestane. Ponaučení mám,“ prohlásil těsně po vyhlášení rozsudku Pavel P. „Psal jsem na tom internetu v afektu, neuvažoval jsem. Když mi to potom na policii četli, nevěřil jsem tomu. Sám jsem se zhrozil, co jsem napsal,“ prohlásil a dodal:

„Stejně je to absurdita, stát před soudem za psané slovo. Tam bylo napsaných tehdy tolik komentářů, prostě jsem se nechal strhnout, nic víc.“

VIDEO: Radek Banga: S nenávistí se setkávám stále! Vyříkávám si to z očí do očí!

Video
Video se připravuje ...

Radek Banga: S nenávistí se setkávám stále! Vyříkávám si to z očí do očí! Blesk TV