Vězni vlastnoručně vyrobili úl ležan a také speciální japonský úl, ve kterých lze pozorovat hemžení včelek. Také etiketa včetně nápadu i kresby je dílem odsouzených. Včelaření probíhá mezi zdmi obehnanými ostnatým drátem v rámci projektu Dobrá (v)úle. Přitom ani jeden z odsouzených není vyučeným včelařem, ani stolařem.

„Já tady jsem za drogy. Díky práci se včelami se mi daří na fet zapomenout. Není vyloučeno, že se tomu zajímavému řemeslu budu věnovat i po propuštění. Pevně v to doufám,“ svěřil se jeden z vězňů.

Jeho kolega vypadá spíše jako úředník, než trestaný člověk. „Sedím za daně. Včely mě baví, stáčet med je už takovým radostným finálovým procesem. My med, který stočíme, můžeme rozdat příbuzným a známým, nikdo jiný ho získat nemůže,“ uvedl.

„Vloni jsme na dvě točení získali 60 kilo medu, teď to bylo na první točení 86 kilo. Očekávám, že medu stočíme ještě 80 kilo. Je ve vynikající kvalitě, a já si vážím toho, že ta práce chlapy baví a naplňuje,“ říká pedagog volného času věznice Rostislav Mojžíšek.

Fotogalerie
15 fotografií