Lidem z mikroregionu Hvozdnicev roce 2014 kvůli nevytíženosti zrušili po téměř sto letech železniční dopravu, kterou nahradila autobusová.

Nadšenci ale vzniklou situaci nemohli nechat jen tak a zřídili Hvozdnický expres. „Opava se spolu s Moravskoslezským krajem tehdy připojila k obcím Mikroregionu Hvozdnice, který později na této trati obnovil aspoň víkendový provoz v hlavní turistické sezoně," řekl mluvčí opavské radnice Roman Konečný.

Zatímco ale tehdy převezl obnovený vlak 2845 cestujících, loni to už bylo 7713 lidí. „Jedná se o jednu z nejkrásnějších tratí, navíc turisticky velmi oblíbenou. Těmito vlaky jezdí i řada našich občanů, proto Opava provoz této trati pravidelně finančně podporuje," řekl náměstek primátora Dalibor Halátek (Změna pro Opavu) s tím, že ročně na provoz vlaku padne z městského rozpočtu 100 tisíc korun.

Vlaky opět vyjely v pátek. Jeden spoj jezdí z Opavy do Svobodných Heřmanic a druhý v opačném směru. O víkendech a ve svátky budou v úseku dlouhém přes 25 kilometrů jezdit tři páry spojů.

 

 

Fotogalerie
5 fotografií