Vlak je určen pro děti od 12 do 17 let. Mladší děti mohou přijít také, majitelé vlaku pro ně však doporučují návštěvu pouze prvních dvou vagonů, kde průvodci nerozebírají témata tvrdších drog nebo prostituce. Dopoledne je program pro školy, odpoledne mohou vlak navštívit rodiny s dětmi.

Prevence skrze (ne)šťastné příběhy

Ve vlaku je pro děti připraveno několik multimediálních sálů, pomocí kterých je dětem vyprávěn příběh několika mladých lidí. Děti tak vidí příběh mladíka a dívky, kteří se od legálních drog, jako jsou cigarety a alkohol, postupně dostanou až k nelegálním tvrdým drogám - extázi a heroinu. Zatímco dívce se podaří závislosti zbavit, mladík se předávkuje a zemře.

Promítání hlavního příběhu na plátnech je prokládáno několika scénami. Poté, co skupina kamarádů nasedne do auta s opilým řidičem a srazí motorkáře, se například zvedne plátno a návštěvníci uvidí reálné nabourané auto a pod ním motorku. Podobně jsou například pro děti připraveny místnosti vypadající jako vězení, bar, výslechová místnost nebo »drogové doupě«. Části vlaku jsou navíc navrženy jako vnitřek lidského těla, které drogy postupně ničí.

Děti i mládež projekt kvitují s povděkem

O tom, že se dětem návštěva vlaku líbí, svědčí i četné jejich zkazky na návštěvní tabuli. „Myslím, že to bylo velmi propracované a zajímavé. Škoda, že to nebylo delší,“ svěřila se 12letá žačka z Malostranského gymnázia. „Nejvíc zajímavé bylo, že byl příběh podle pravdy,” uvedl 15letý žák ZŠ Kamenice. „Donutí přemýšlet hodně hluboko o svém životě,” přidal další z mladistvých návštěvníků.

Provozovatel chystá další projekty

Pavel Tuma, který je autorem celého záměru, plánuje další projekty. Navrhuje například počítačové hřiště, které bude děti inspirovat k pohybu, plánuje také novou verzi protidrogového vlaku. Chce také v několika městech vytvořit místa, kde by se děti mohly setkávat a bavit. Provozovatel vlaku, nadační fond Nové Česko, pořádá už nyní programy, které na aktivity ve vlaku navazují.

V jednom z nich se po čase průvodci za dětmi do škol vracejí, pouštějí jim příběh mladých lidí znovu, soustředí se ale na to, jestli je jejich chování v souladu se zákonem. Děti se rozdělí do skupin, kde v roli policistů řeší, jestli se aktéři filmu dopouštějí přestupků nebo například trestných činů. Radí také učitelům, jak se s dětmi o tématu drog dále bavit. Ve vlaku také autoři získávají data týkající se dětí a drog. Děti vyplňují dotazníky o tom, co je trápí a s jakými drogami se například setkávají.

Vlak jezdí po Čechách i do Německa

Kromě toho, že Revolution train zpravidla stojí u Dejvického nádraží poblíž stanice MHD Hradčanská, čas od času také vycestuje po republice. Leckdy i za ni. Podle Pavla Tumy už vlak navštívil 63 měst.

Fotogalerie
13 fotografií