„Papyrus měří 31 metrů a proti originálu je delší o více než sedm metrů. Důvodem je hlavně lepší čitelnost,“ řekla za organizátory Hana Šromová.

Originál Aniho papyru má přibližné rozměry 23,4 na 0,375 metru.  „Výstava je jedinečnou příležitostí prohlédnout si papyrus celý, tedy s původním kompletním obsahem, což není možné ani v Britském muzeu,“ řekla Šromová. Výstava potrvá do 30. března.

Aniho papyrus vznikl v období vlády 19. dynastie a byl pojmenován po nepříliš známém egyptském hodnostáři jménem Ani. Jde pravděpodobně o nejzachovalejší exemplář knihy mrtvých a popisuje cestu, kterou duše prochází po smrti těla.

V roce 1888 ho v oblasti někdejšího Vesetu (Théby) zakoupil egyptolog Ernest Alfred Wallis Budge pro Britské muzeum v Londýně, kde je dosud papyrus uložen.

Papyrové svitky týkající se cesty duše po smrti bývaly často umístěny v sarkofágu vedle mumie nebo byly součástí obinadel, do nichž bylo tělo zabaleno. To je i jeden z důvodů, proč jsou tyto svitky nazývány knihami mrtvých. Byly psány pomocí hieroglyfů a některé exempláře doplňovaly barevné ilustrace posmrtného života.

VIDEO: Odhalují starověkou Čínu: V Ostravském muzeu ukazují exponáty za čtvrt miliardy!

Fotogalerie
7 fotografií