„Kamerové systémy sledují nepřetržitě dopravní situaci v prostoru přejezdu. Systém monitoruje jak činnost zabezpečovacího zařízení, tak pohyb silničních vozidel a chodců v celém prostoru železničního přejezdu,“ uvedl oblastní ředitel Správy železniční dopravní cesty v Ostravě Jiří Macho.

Působí tedy jako prevence při páchání dopravních přestupků, rovněž přispívá k efektivnímu a rychlému vyšetření případných nehod.

Správa vybrala pro umístění kamer místa, kde řidiči často porušují pravidla. „Pro realizaci nových kamerových systémů jsme vybrali přejezdy podle intenzity silničního a železničního provozu, na kterých dochází k častému porušování pravidel silničního provozu, tedy především nerespektování výstrahy na přejezdu řidičem vozidla, uvíznutí vozidla mezi závorami nebo jejich přeražení,“ upřesnil Macho.

Kamery jsou na každé straně přejezdů. Snímají celkovou situaci na přejezdu a také detailně poznávací značky aut. Na jejich instalování přispěl Moravskoslezský kraj.

Už dříve byly umístěny kamerové systémy na přejezdy v Jistebníku na Novojičínsku a Ostravě-Polance nad Odrou. Přišly dohromady na 5,6 milionu korun.

VIDEO: Autobus uvíznul na přejezdu ve Skalici na kolejích.