Zoo kůži věnovala stejně jako v případě sloního samce Calvina muzeu. Calvin byl otcem Sumitry. „Když byl na konci roku 2016 veřejnosti slavnostně představen první dermoplastický preparát slona indického v České republice, věděli jsme, že nebude poslední. Ostravská zoologická zahrada nám totiž darovala také kůži po předčasně uhynulé mladé samičce Sumitře, u které pitva prokázala smrtelný sloní herpes virus,“ řekla ředitelka muzea Jana Horáková.

Postup při preparaci slůněte vážícího téměř 700 kilogramů byl víceméně stejný jako u jiných zvířat. Nejdříve musela být stažena kůže, poté byla kůže vyčiněna, což obnáší její ztenčení a následně ponoření do chemické lázně.

Preparát sloního samce Calvina je vystaven v přízemí Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea v Opavě. Samec slona indického Calvin (†29) musel být utracen předloni v říjnu. Na pravé přední noze se mu vytvořil absces, který si odmítal nechat ošetřit.

Kvůli nulové šanci na uzdravení se tak zoo rozhodla pro eutanazii. Slon byl otcem 14 mláďat. Deset z nich žije, jedno v ostravské zahradě. Slonice Rashmi je první přeživší slůně narozené v Česku.

VIDEO: Malý Chandru, který je bratříčkem uhynulé Sumitry, se má v ostravské zoo čile k světu.

Video
Video se připravuje ...

Slůně se drží převážně u své matky. Soňa Molatová

Fotogalerie
5 fotografií