Desítky praváků pro něj o víkendu v Beskydech nasbírala mluvčí kraje Petra Špornová. Skutečným dárkem pro prezidenta je ale koš na houby z dílny Dariny Ermisové, která se stala Lady Businees roku 2016, a také originální kravata. První dámu kraj obdaroval kabelkou s originálním vzorem, který vznikl díky autistickému chlapci, jenž se světem komunikuje prostřednictvím svých kreseb.

Prezident v Ostravě jedná se zástupci měst a krajskými zastupiteli a svou návštěvu začal pěkně zostra. Vyčetl představitelům kraje, že neženou před soud bývalého majitele OKD miliardáře Bakalu. „Dost dobře nechápu, proč jste se nepřipojili trestním oznámením na Zdeňka Bakalu. Plundruje vám region. Způsobil vám neskutečné problémy,“ hřímal Zeman směrem ke krajským zastupitelům a náměstkům.

Elektrárnu může vyprojektovat jenom blbec

Neopomněl zmínit i problémy, do kterých se dostaly Vítkovice. „Vážím si Jana Světlíka. Dal jsem mu státní vyznamenání. Vážím si toho, co udělal z onoho plynojemu. Snažil jsem se pomoci a zprostředkoval jsem jednání s ním a panem Ulčákem a zahraničním investorem. Jehož nabídka je vstoupit padesáti procenty do Vítkovic,“ prozradil Zeman.

Téma Vítkovic nehodlá prezident ale jen tak opustit. „Vítkovice byly skvělé ve výrobě celé řady produktů. Například lodních hřídelí nebo tlakových lahví. Jediné, co neuměly, byly elektrárny, a tak je začaly dělat. Mimo jiné postavily v Turecku elektrárnu Adulárie. Byla postavena blízko lignitového dolu. Když byly do elektrárny zavezeny kotle a byly tam instalovány, tak se zjistilo, že ty kotle to uhlí spalovat nemůžou. Nezlobte se na mě, já nejsem technik, ale jenom absolutní blbec může vyprojektovat elektrárnu s kotli a neověřit si, že tamní uhlí není použitelné pro tyto kotle,“ dodal Zeman.

Navštíví města

Ještě v úterý čeká prezidenta návštěva Větřkovic u Vítkova a Studénky. Ve středu jej čeká návštěva Nového Jičína a Českého Těšína. Ve čtvrtek prezident zavítá do Hlučína.

VIDEO: Podívejte se na rozhovor s Milošem Zemanem
Video
Video se připravuje ...

O Čapím hnízdě, panácích a burkinách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech David Vaníček, Vera Renovica, Live Box

Fotogalerie
4 fotografie