Čtení závěrečných řečí, při které si obžalovaní vyslechnou návrh státního zástupce na jejich tresty, mělo původně začít v 9:30. Nejprve ale chyběl jeden z obhájců, a jak se později zjistilo, také i jeden z obžalovaných, který namísto hlavního líčení navštívil zahraničí. Kvůli souhlasu o jednání v jeho nepřítomnosti tak musel soudce Jaromír Pšenica posunout proces až na 12. hodinu.

„Dají nás do Valtic, nebo na Mírov?“ vtipkovali mezitím obžalovaní na chodbě.  

V poledne pak pronesl závěrečnou řeč státní zástupce Aleš Kopal. Její čtení trvalo bezmála dvě hodiny a někteří z obžalovaných při ní vrtěli hlavou, jiní si okusovali záděry na prstech.

Fotogalerie
4 fotografie

„V roce 2010, kdy jsem připravoval obžalobu, jsem uvažoval o přísnějších trestech,“ řekl u čtení závěrečné řeči státní zástupce. Původně obžalovaným hrozilo až 10 let odnětí svobody. Od doby neštěstí ale uplynula poměrně dlouhá doba, za kterou do trestního rejstříku obviněným nepřibyl žádný další „zářez“, což je v očích státního zástupce polehčující okolnost. „Na druhou stranu je zde absence doznání a projevení lítosti,“ uvedl Kopal.

Ten žádá pro obžalované nepodmíněné tresty odnětí svobody a zákaz činnosti. Ve vězení mohou kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti strávit od 3 do 5 let.