Dlužníky i věřitele měl exekutor v letech 2005 až 2013 celkem připravit o sedm milionů korun. Spis se třiceti svazky má deset tisíc stran. Poškozených jsou téměř tři stovky. Muž obvinění u soudu odmítal a nesouhlasně kroutil hlavou. Část viny svedl na své podřízené. V žádném případě jsem se neobohatil tak, jak je uvedeno v obžalobě,“ řekl.

Soudce Vítězslav Božoň vytkl exekutorovi, že úřad vedl jako firmu a k penězům se choval jako k vlastním. Z peněz mimo jiné podle soudu platil kapesné své dcery i výplaty zaměstnanců. Postupně ale Čeňkovi B. peníze začaly docházet a úřad se topil v dluzích. Obžalovaný to podle obžaloby řešil úvěry. „Peníze dával na jednu hromadu. Odmítal výhrady zaměstnanců, kteří jej na problémové hospodaření upozorňovali,“ uvedl soudce.

Nakonec to byli právě zaměstnanci, kteří kontaktovali policii. Podle rozsudku obviněný jako jediný rozhodoval, komu a kdy peníze vyplatí. Dva miliony získané například z prodeje nemovitosti bance neposlal nikdy. Na platební příkaz, který jeho zaměstnanci připravili, jen napsal, že ho mají odložit na neurčito.

„Podle mého názoru selhal morálně, lidsky i profesně,“ uvedl soudce. Obžalovanému proto udělil i trest zákazu činnosti. Sedm let po opuštění vězení nesmí pracovat s penězi cizích lidí.

Rozsudek není pravomocný. Bývalý exekutor si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, aby se poradil s rodinou, zda nastoupí do kriminálu, či se odvolá. „Šlo o manažerské selhání. Buďte prosím citliví,“ prosil plačtivým hlasem novináře Čeněk B.