K činu se Josef Škvarka doznal a lituje ho. Tvrdí, že byl napaden a bránil se. „Vypili jsme asi tři litry vína. Když jsem si řekl o peníze, které mi dlužil, vytáhl na mě Štefan kuchyňský nůž. Bránil jsem se,“ četla soudkyně výpověď obžalovaného.

Josef vyrůstal na Slovensku s rodiči a sourozenci. V dětství byl dokonce ministrantem v kostele. „Naši se rozvedli a žil jsem u babičky. Pak umřela máma a později i babička. Nedokončil jsem učňák a začal pracovat jako řezník a později i hrobař,“ vypověděl v březnu policistům Škvarka.

Sáček v krku

Na konci roku 2015 Škvarka utekl do Čech. Žil po ubytovnách a seznámil se se Štefanem, kterého v únoru 2016 zardousil. „Po činu do úst oběti vložil plastový sáček. Tělo zastlal do postele a utekl. O pár dní později nastoupil k cirkusu jako ošetřovatel zvířat,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Mravenčí práce dovedla ostravské kriminalisty po několika měsících na Slovensko. DNA ze tří vlasů a dvou nedopalků se shodovala se Škvarkovým, které kdysi náhodou policisté odebrali.

Škvarka byl v cirkusu oblíbený. „Byl hodný, ale problémy řešil alkoholem. Pracoval v pomocné maštali. To, že si pro něj přišlo osmičlenné komando do cirkusu, nás šokovalo,“ uvedl ředitel cirkusu Sultán Berousek Erik Berousek. Škvarkovi hrozí až 18 let kriminálu.