Stav nevyužívaných a dlouhodobě neudržovaných domů v jednom z rohů náměstí v centru veřejnost dlouhodobě kritizuje. Radnice ale podle mluvčí nemohla soukromého vlastníka přimět, aby domy opravil. „Majitel zajistil základní údržbu, ale jen v minimální míře. Domy jsou v památkové zóně, samy památkami nejsou, ale platí pro ně přísná pravidla památkové péče,“ uvedla mluvčí radnice Šárka Swiderová.

Podle náměstka primátora Jana Wolfa (ČSSD) poslední stavební povolení majitelům vypršelo na jaře 2014 a nepožádali o nové. Stavební úřad tedy průběžně nařizoval opatření vedoucí především k zajištění bezpečnosti v okolí domů. „Hrozilo i to, že by radnice kvůli dalšímu chátrání sama musela do záchovné údržby domů investovat, což je v případě jiného vlastníka velmi neefektivní,“ řekla mluvčí.

Město tedy začalo jednat o odkoupení objektů, které nakonec získá zhruba za třetinu původní ceny, která byla 28 milionů korun. „Koupit domy je dnes prakticky jediné řešení, jak je zachránit a vrátit náměstí jeho ráz,“ uvedl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD). Město chce, aby renovace byla úsporná. Neplánuje proto změnu dispozic domů. Pravděpodobně budou využity podobně jako v minulosti, kdy prostory sloužily převážně jako kanceláře. V jednom z objektů by se měla otevřít městská expozice hornictví. Na rekonstrukci chce Karviná získat dotace.

Video: Podívejte se, jak vyřešila radnice v Chánově na severu Čech problém s vybydlenými paneláky. Konečně je zbourala.

Video
Video se připravuje ...

Do průhledného paneláku v Chanově se zakousl demoliční stroj. Jana Ulrichová