„Sednu si až večer, dřív mi to sukně neumožní. Jsem ale zvyklá,“ řekla s úsměvem Slavíková, kterou doprovázel ve speciálním vlaku manžel Karel a syn Jiří.

„Nemohli jsme si to nechat ujít. Inaugurace se koná po více než 30 letech,“ vysvětlili.

Napekly tisíce koláčků

„Arcibiskup Josef Nuzík pochází ze Strání, které s naším mikroregionem těsně sousedí. Několikrát jsme ho už také mohli přivítat v našich obcích nebo při poutích na Svatém Antonínku,“ vysvětlil vyslání speciálního vlaku starosta Veselí nad Moravou a předseda mikroregionu Ostrožsko-Veselsko Petr Kolář.

Video
Video se připravuje ...

Speciální vlak plný krojovaných vyjel na inauguraci nového arcibiskupa Josefa Nuzíka do Olomouce. Hynek Zdeněk

Ženy ze Strání napekly kvůli inauguraci sedm tisíc koláčků. „My mu také něco vezeme,“ poukázal s úsměvem na malované džbánky s vínem bývalý starosta Blatnice pod Svatým Antonínkem Antonín Hanák.

15. arcibiskup

Krojovaní se přidají ke stovkám věřících, kteří míří od rána na Václavské náměstí v historickém centru Olomouce. Právě tam byl dopoledne v katedrále sv. Václava uveden do funkce olomoucký arcibiskup Josef Nuzík. Stal se v pořadí 15. arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským.

Inauguraci nového olomouckého arcibiskupa zažili věřící na Moravě naposledy v roce 1992 s Nuzíkovým předchůdcem Janem Graubnerem, který se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským.

Fotogalerie
18 fotografií