„Před několika lety se ve farnosti Hanušovice učitelka také velmi zasazovala o podzimní výzdobu ve stylu ‚Halowin‘. Začalo to dýněmi, pak přibyly čarodějnice, následně zombie, kostlivci a všelijaké hnusoty,“ četl při mši farář Smejkal.

Poté se podle autora dopisu situace vymkla kontrole. „Pověsili tam i figury oběšenců a na druhý den mezi nimi našli oběšeného školníka. Nešťastná učitelka odešla ze školství a psychicky se zhroutila. K tomu to může dospět, když se se zlem nebojuje,“ varoval před vyřezáváním dýní Smejkal.

O nesmysl opíral kázání

Kdo je autorem dopisu, zůstává neznámé. Smejkal během pondělí nezvedal svůj mobilní telefon. V třítisícovém městečku Hanušovice ale nad tím jen kroutili hlavou. „Žádný školník se tady neoběsil, to je vše, co můžu uvést,“ reagoval ředitel tamní základní školy František Felner.

O ničem nevěděl ani správce místní farnosti Artur Andrzej Górka. „Na nic podobného si nevzpomínám. Ředitel školy k nám chodí hrát na varhany, určitě by věděl,“ dodal.

Ironií je, že dopis o čarodějnicích a oběšenci pochází ze Šumperska, které v 17. století neblaze proslulo čarodějnickými procesy. Ty byly zinscenované právě na základě naprostých výmyslů. Farář přesto o nepravdivý dopis opíral své nedělní kázání...

Farář na kobereček

„S panem farářem situaci stále řešíme. V pátek jsem se s ním osobně sešel a i v tomto týdnu s ním komunikuji. Jedním z bodů, které s ním proberu, je i vámi zmiňovaný dopis čtený v nedělním kázání,“ reagoval Pavel Kafka, generální vikář brněnské diecéze. 

Vyřezávání dýní nemá ve skutečnosti nic společného s uctíváním satana. Zvyk vznikl u Keltů jako uctívání konce léta a příchodu zimy už několik staletí před narozením Ježíše.

Mexiko: Piknik s mrtvými

Zatímco český farář běsní, že vyřezávané dýně při Halloweenu jsou dílem satanovým, v silně katolické Střední a Jižní Americe se fantazii při oslavách tzv. svátku mrtvých meze nekladou. Mexičané věří, že 1. listopadu se vrací na náš svět duše dětí a 2. listopadu duše dospělých a připravují předem pro své zemřelé i živé bohaté pohoštění.

Celé rodiny sem přicházejí strávit skoro celou noc. Jedí, pijí a zpívají na počest svých nebožtíků a věří, že se s nimi viděli a popovídali si s nimi. Tento piknik živých s mrtvými je jednou z nejzajímavějších folklórních událostí na světě. Součástí je bohatá výzdoba lebek a kostlivců.

VIDEO: Tereza Kerndlová slavila Halloween jako mrtvá nevěsta

Video
Video se připravuje ...

Kerndlová slavila Halloween jako mrtvá nevěsta: Podívejte, jak si vyzdobila byt! Petr Macek, Lukáš Červený