Putovní výstava je umístěná v Křížové chodbě na Nové radnici až do 23. října a přístupná je ve všední dny. Díky modelu mohou lidé zjistit, jak má vypadat podoba městského prostoru před nádražím a za nádražím.

Součástí výstavy jsou grafické panely, na nichž jsou prezentované podrobnosti budoucnosti nádraží, a také velký model včetně okolí. Od listopadu se přesune do nákupního centra Vaňkovka a od 24. listopadu do konce roku bude v Urban Centru v Mečové ulici.

„Do projektu se promítly rozsáhlé zkušenosti holandských architektů, kteří jsou autory nádraží v Amsterdamu, Rotterdamu, Haagu a Utrechtu. Nové nádraží nebude bariérou ve městě, budou zde stejně hodnotná veřejná prostranství jak před nádražím, tak i za ním. Tím bude umožněn rovnocenný rozvoj oblasti jižně od nového nádraží," uvedl radní Petr Kratochvíl (ODS).

Video
Video se připravuje ...

Nové hlavní nádraží v Brně postaví podle návrhu architektů z Nizozemí. KAM Brno

Dokončení v roce 2034

Nové nádraží má splnit vyšší nároky na příměstskou dopravu, ale také na vysokorychlostní tratě, které by se mohly začít stavět v roce 2026. Stavba nádraží má začít podle předpokladů Správy železnic v roce 2028 a skončit o šest let později.

Předpokládané náklady podle studie z roku 2017 mají být 50 miliard korun, které zahrnují jak stavbu nového nádraží, tak kompletní přestavbu železničního uzlu.

Fotogalerie
19 fotografií