Vznikne v podstatě úplně nové S-centrum s daleko vyšším komfortem pro 120 klientů," řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Kraj nicméně ustoupí od záměru výstavby domova se zvláštním režimem v Rohatci, který měl vyjít zhruba na 420 milionů korun.

„Po dokončení projektování se ukázalo, že náklady by byly opravdu extrémní a v tuto chvíli bychom nebyli schopni financovat dvě podobné investice ve stejné lokalitě," dodal hejtman.

Hotovo už za dva roky?

Náklady na rekonstrukci S-centra se blíží půl miliardě korun, kraj bude žádat o dotaci. Práce by díky zrychlenému stavebnímu řízení mohly začít na přelomu února a března příštího roku.

Video
Video se připravuje ...

Tornádová zkáza domova důchodců v Hodoníně Virtual Visit s.r.o.

„Chceme celou stavbu stihnout nejpozději na podzim 2025. Řešíme opravy, dispoziční změny, ale také provozní úspory. Využijeme dešťovou vodu a na střechu by měla přijít fotovoltaika," uvedl krajský radní pro investice Vladimír Šmerda (ODS).

Dělníci nyní provádějí sanační práce a odvětrávání objektu, aby snížili vlhkost. Moderní, opravené S-centrum nabídne zvýšení komfortu, soukromí a bezpečí klientů.

„Nově bude pro osoby s vysokou mírou podpory k dispozici 86 pokojů, z toho 34 dvoulůžkových a 42 jednolůžkových. Dále počítáme se čtyřmi jednolůžkovými pokoji pro odlehčovací službu, dvěma jednolůžkovými bariatrickými pokoji nebo samostatným pokojem přizpůsobeným pro paliativní péči," shrnula radní pro sociální věcí a rodinnou politiku Jana Leitnerová (Piráti).

Fotogalerie
30 fotografií