Nahlášení požáru přijali hasiči krátce před 19. hodinou. „Zapotřebí byla i výšková technika, aby se dalo hasit shora, protože do objektu nešlo vstoupit, propadaly se stropy,“ popsal situaci mluvčí hasičů Jan Dvořák s tím, že nasadili i dron k mapování situace shora.

Povolali i chemickou laboratoř

Na místo zamířila i chemická laboratoř hasičů.  „V okruhu deseti kilometrů nebyly v ovzduší naměřeny nebezpečné škodliviny. Nasadili jsme i dron k mapování situace shora,“ řekl v sobotu mluvčí.

Hasiči také na místě zřídili dekontaminační stanoviště. „Po zásahu museli dekontaminovat, protože se v místě požáru brodili vodou, do které unikla kyselina a louh", řekl šéf jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Video
Video se připravuje ...

Na Hodonínsku hoří průmyslová hala David Turek

Varování občanům

„Vážení občané, vzhledem k požáru v Galvanice ve Ždánicích doporučujeme nevycházet ven a nevětrat," varovala nedaleká obec Žarošice. Stejné varování zveřejnil i web Ždánic s dvou a půl tisícem obyvatel..Požár zaznamenali i v nedalekých Násedlovicích. Je tady nedýchatelno. Všechno ovoce a jahody múžeme hodit na smetiště," posteskl si jeden z místních.

Požár vypukl ve firmě CVP Galvanika, která  se zabývá protikorozní povrchovou úpravou kovových výrobků. Má čtyři provozy, z toho dva ve Ždánicích.

V sobotu dopoledne začalo vyšetřování a zjišťování příčin požáru. Škoda půjde do milionů korun.

Fotogalerie
6 fotografií