Vesměs jde o kácení v chráněných územích – národní přírodní rezervace Býčí skála a přírodní rezervace Výpustek, což vyžaduje souhlas chráněné krajinné oblasti Moravský Kras a ten už máme. Na území je ohrožený prostor daný jednak rozptýlenými nebezpečnými stromy, jednak vlastním kácením, proto zde žádáme státní správu o vydání opatření obecné povahy pro zákaz vstupu do lesa," upozornil Lumír Dobrovolný ze Školního lesního podniku.

Sucho a paraziti stromy oslabili

Odumírání stromů způsobila extrémní sucha v období mezi roky 2015 a 2019. Sucho stromy oslabuje, jsou pak náchylnější k napadení parazity. Postiženy jsou hlavně starší buky, které na daném území převažují. 

„U přibližně dvaceti procent stromů, kde se kvůli špatně přístupnému terénu tato technika nedostane, bude zapotřebí finančně náročnější specializovaná arboristická práce s postupným odřezáváním částí stromů," uvedl Dobrovolný.

Kácení mimo vegetační období

Vzhledem k tomu, že těžba se uskuteční ve státem chráněných rezervacích, pokácené stromy musí zůstat na místě k zetlení. V první fázi bude náklady hradit lesní podnik ze svého vlastního rozpočtu, bude ale žádat o náhradu újmy z dostupných programů státu.

Stihnout kácení v rizikových lokalitách by lesníci chtěli do února příštího roku, tedy mimo vegetační sezonu.

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny je organizační součástí Mendelovy univerzity v Brně, účelovým zařízením především její Lesnické a dřevařské fakulty. Lesní pozemky mají rozlohu 10 205 hektarů a vytváří souvislý komplex bezprostředně navazující na severní okraj Brna až k Blansku.

Trojice uzavřených stezek

Modrá turistická trasa v úseku Josefovské údolí, rozcestí po Býčí skála, jeskyně. Náhradní trasa vede k Býčí skále po žluté trase přes Máchův památník.

Modrá turistická trasa v úseku U sedmi dubů po Jelenec – pomník. Náhradní trasa vede po zelené a žluté přes rozcestí pod Alexandrovkou.

Červená turistická trasa k jeskyni Výpustek. Náhradní trasa vede po silnici a lesní cestě.

VIDEO: Jeskyňáři výjimečně otevřeli Amatérskou jeskyni

Video
Video se připravuje ...

Jeskyňáři výjimečně otevřeli veřejnosti nepřístupnou Amatérskou jeskyni v Moravském krasu Zdeněk Matyáš