„Policejní orgán nyní na několika místech provádí jednotlivé úkony trestního řízení. Domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor jsou prováděny na základě konkrétních soudních příkazů. Se souhlasem dozorové státní zástupkyně bylo z důvodu existence vazebních důvodů k tomuto okamžiku zadrženo osm osob,“ uvádí státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje.

Známý ministra Blažka

Policisté podle informací webu aktualne.cz zasahují u Otakara Bradáče, vlivného člena brněnské ODS a známého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Býval i jeho obchodním partnerem.

V zářijových komunálních volbách Bradáč úspěšně obhájil post zastupitele největší a nejbohatší městské části Brno-střed. V končícím volebním období vedl na této radnici bytovou a dislokační komisi, které rozhodly o tom, komu město přidělí byty.

Reportéři byli v úterý ráno svědky toho, jak policisté z Bradáčova bytu v centru Brna vynášejí věci do přistavěných automobilů. Bradáč zvedl telefon, ale vzápětí ho na důraznou žádost hlasů v pozadí zase položil…

Fiala: Padni komu padni

Fiala se nechtěl ke kauze příliš vyjadřovat. Podle něj je potřeba počkat na další informace. „Pokud se ukáže, že se to týká našich politiků, budeme to řešit. Myslím, že jsme ukázali, že jsme schopní reagovat velmi rychle a eticky. Je potřeba, aby všechny korupční aféry nebo podezření z korupce byly důkladně vyšetřeny a tady platí padni komu padni,“ řekl premiér a šéf ODS Petr Fiala.

Dlouhodobá kritika

„Praxi přidělování a nakládání s obecními byty na Městské části Brno-střed kritizuji dlouhodobě. Vypadá to, že můj názor sdílí i NCOZ,“ uvedla svém facebooku předsedkyně kontrolního výboru Monika Lukášová Spilková a dodala: „Nejen na nakládání při přidělení, ale také na podivné směny, podnajímání bytů a tak dále. Chodily i podněty od občanů, kteří si všimli podivných věcí.“

Policisté vedou pod dozorem státní zástupkyně trestní řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině, zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dále ze spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Už tu byla Stoka

„Na radnici Brno-střed policie nezasahuje, zaměstnanci, úředníci jsou v práci, fungujeme běžným provozem,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Policisté v posledních letech zasahovali v Brně několikrát v souvislosti s možným kupčením s byty a braním úplatků. Odhalili organizovanou zločineckou skupinu, v níž figurovali místní politici z hnutí ANO, úředníci a podnikatelé. Jednalo se o kauzu s názvem Stoka, v níž šlo o ovlivňování veřejných zakázek na radnici městské části Brno-střed.

Tresty padly letos v květnu. Nejvyšší trest 9,5 roku vězení dostal bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula. Soud v kauze rozdal tresty dalším osmi lidem a dvěma firmám.

Video
Video se připravuje ...

Hrozí nám "energetická apokalypsa" a přišlo zastropování cen včas? Lídři z Brna řešili v debatě Blesku energokrizi Blesk TV a Mall TV

Fotogalerie
6 fotografií