Nový podjezd vyrostl u ulice Hladíkovy v brněnské městské části Černovice, která leží na jihu města. Usnadní lidem cestu po evropské cyklostezce podél řeky Svitavy. „Doteď museli čtyřproudou silnici překonávat s využitím blízkého přechodu pro chodce. Řada cyklistů ale volila přímější cestu a docházelo tak k nebezpečným situacím,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Navazuje na dálnici

Čtyřproudová silnice v Černovicích je rušná, protože navazuje na olomouckou dálnici. S pracemi se začalo v březnu letošního roku a trvaly šest měsíců. „Plánovali jsme začít dříve, ale na místě bylo nutné udělat přeložku plynovodu a výkopové práce není možné provádět v zimním období. Vše šlo ale bez větších potíží a práce jsou nyní dokončeny,“ řekl radní Petr Kratochvíl.

Video
Video se připravuje ...

Cyklisté už neriskují přes čtyřproudovou silnici: V brněnských Černovicích vyrostl nový podjezd za 16 milionů. Markéta Malá

Stavba vyšla přibližně na 16 milionů korun. Podjezd je určen nejen pro cyklisty, ale i pro maminky s kočárky, děti na koloběžkách nebo důchodce, kteří měli potíže rušnou silnici bezpečně přejít.

„Věřím, že nyní bude cesta pohodlnější a bezpečnější pro všechny účastníky provozu. Trasa je cyklisty hojně využívaná, proto pro nás bylo důležité zajistit jim vhodné podmínky,“ vysvětlila primátorka.

Projekt pokračuje

Podjezd u Hladíkovy ulice nebude jediný, další vyroste na ulici Křenová. „Město se nemůže spokojit s odstraněním pouze jedné překážky na významné evropské cyklotrase. Již nyní disponujeme technickou studií podjezdu pod ulicí Křenová, který vybudujeme v koordinaci s rekonstrukcí této komunikace. Ta je v předběžném harmonogramu plánována na rok 2025,“ doplnila Vaňková.

Fotogalerie
10 fotografií