„Střecha zůstala jen na věži, částečně nad presbytářem. Téměř všechna okna byla vybitá či poškozena. Uvnitř probíhala bohoslužba, nikomu se naštěstí nic nestalo,“ vzpomíná farář Marián Kalina. Čas na věžních hodinách se po ataku tornáda zastavil na 19.27.

Přísní památkáři

Na bedrech Kaliny je už rok dohled na probíhající opravy. „Protože jde o kulturní památku, musíme vyhovět památkářům. Jejich cílem je ochránit památku a dát jí co nejhistoričtější ráz. Památkáři chtějí vrátit kostel o 100 let zpět, takže je proces náročnější,“ upozornil farář.

Celý svatostánek nyní obepíná lešení, na věži pracují štukatéři, na plášti budovy fasádníci. Jakmile skončí, půjde lešení z této části stavby dolů a konečně dojde na nový krov. Kostel má také provizorní střechu, aby do něj nezatékalo.

Už se chystají věžní hodiny

„Nejvíce se pracovalo na historické části kostela, kterou je věž. Podařilo se nám udělat ovládání zvonu a krov na věži, v příštích týdnech se tam bude instalovat kříž. Máme připravené nové ciferníky a hodinový stroj, během měsíce snad už budeme mít hodiny v pořádku," uvedl Kalina.

Kalina přiznává, že jeho představa, že rok a den po tornádu bude hotovo, nevyšla. „Střechu vidím koncem léta, do zimy budou mít práci klempíři. Nakonec dojde na vitráže, termín je v červenci příští rok. Věřím, že s boží pomocí bude v tomto termínu hotovo,“ přemítá farář.

Video
Video se připravuje ...

Farář Marián Kalina o opravách kostela v Moravské Nové Vsi po tornádu Zdeněk Matyáš

 

Podle něj dosáhnou náklady na opravu kostela přes 20 milionů korun. Místní lidé postup prací pozorně sledují. „Tenhle kostel je symbolem, že člověk překoná sebevětší zkázu,“ svěřila se pani Marie.

Štědří dárci

Na obnovu poničeného svatostánku v Moravské Nové Vsi přispěla řada dárců, mj. 750 tisíc korun poslala organizace Hungary Helps. V seznamu nechybí Karel Habsburský či rod Lichtenštejnů, jehož člen a majitel břeclavského panství Josef Václav z Lichtenštejna v 18.století výstavbu kostela z větší části financoval. Statisíce korun se sešly i díky příspěvkům dárců z řad věřících.

Kostel v Hruškách čeká na věž

Ničivé tornádo, které se přehnalo večer 24. června 2021 Moravským Slováckem, srovnalo se zemí třetinu Hrušek na Břeclavsku. Škody utrpěl i tamní kostel svatého Bartoloměje, který je i po roce bez své dominanty, věže. Mše a bohoslužby se uvnitř v omezené míře konají, místním lidem ale chybí typické zvonění a odbíjení hodin.

Fotogalerie
41 fotografií