„Tahle slečna se mi lúbí, ta mi určitě něco slúbí,“ vyvolávali tzv. legrúti vtipné rýmovačky a kasírovali od diváků drobné do kasiček u třmenů nebo do svých jezdeckých bot.

Král v dívčím kroji s bílou růží v ústech se předtím Blesku svěřil, že jízdu na koni trénoval několik nedělí. „Kobyla je klidná, nebojím se,“ řekl chlapec, který má ve škole nejraději matematiku a tělocvik.

Rodinná tradice

Dvacetiletou kobylku Velutu vedl po trase jeho otec Martin (40). „Já byl králem hned po rozdělení Československa v roce 1993. Rodinná tradice pokračuje. A lidé se baví,“ nechal se slyšet spokojený otec.

Rodina Jančových se může pyšnit nejen dvěma králi v podobě Zdeňka (9) a jeho táty Martina (40). V královské družině jel v roce 1972 také dědeček Zdeněk (68).

„Jsem na to náležitě hrdý. Letos si královskou slávu společně s družinou, pomocníky a přáteli pořádně užijeme,“ svěřil se Zdeněk Janča starší. Před domem pomáhal se zdobením koní krále a jeho dvou pobočníků.

Video
Video se připravuje ...

Jízda králů ve Vlčnově 2022 s králem Zdeňkem Jančou Zdeněk Matyáš

Slavnost může mít podle etnografů původ v pohanské době, kdy mezi sebou chlapci soutěžili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhá verze je o útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Na seznamu UNESCO

Jízda králů je od roku 2011 zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Vlčnovská je nejznámější, další se konají v Kunovicích a Hluku na Uherskohradišťsku a ve Skoronicích na Hodonínsku. Pouze ve Vlčnově se jezdí každoročně, letos se však Jízda králů postupně uskuteční na všech čtyřech místech.

Fotogalerie
16 fotografií