„Ještě čekáme na dodání kompletního interiérového vybavení. Navíc nám současná situace neumožňuje ani slavnostní otevření v takovém režimu, jaký si stavba opravdu zaslouží. Počkáme tedy, až se situace zlepší, aby bylo možné se zde setkat a prostory ukázat,“ uvedl starosta Jakub Malačka (nestraník za ČSSD).

Místnosti v přízemí poslouží jako pracovní dílny se zázemím pro školení a kurzy řemesel. V prvním patře vznikne informační centrum a víceúčelový sál s kapacitou až 200 osob. „Sloužit bude pro kulturní, společenské a vzdělávací akce, výstavy i konference,“ uvedla Bystřická.

Našli kostru batolete

Stará škola je původem ještě středověká budova a při stavbě se objevovaly různé archeologické nálezy. I proto bude v suterénu expozice a lapidárium, které ukáže návštěvníkům stavební vývoj Louckého kláštera.

Díky stavbě se uskutečnil dosud největší archeologický průzkum kláštera. V místě již neexistujícího ambitu archeologové odkryli především kosterní pozůstatky ze středověku a novověku. Zajímavostí je i nález kostry batolete z 12. století.

„Dalším nečekaným objevem v prostoru rajského dvora jsou dva sklepy. Větší je pokračováním jižního křídla původního kláštera, kde se původně nacházela kuchyň a refektář. Jeho zaklenutí je nejspíše renesanční či barokní, stěny jsou ale románské, tedy ze samotných počátků kláštera. Druhý, výrazně menší sklep, je nejspíš středověký a vedl pravděpodobně ke studni uprostřed rajského dvora,“ řekla Bystřická.

Zazděná střílna

Nálezy učinili archeologové i v samotné staré škole. Jedním je románský sloup, který byl druhotně zazděný v patře v prostoru dnešní recepce. Při jeho podrobném zkoumání byla objevena i původní úroveň podlahy včetně dochované renesanční cihlové dlažby.

Tím druhým je unikátní nález zazděného úzkého románského "střílnového" okna z počátku 13. století v přízemí v jižní obvodové stěně budovy.

Obnovilo se původní

Pracovalo se i na okolí Staré školy. Směrem do Loucké ulice je umístěná podzemní retenční nádrž na dešťovou vodu. Před kostelem a školou město nechalo obnovit původní zadláždění valouny.

Ve spolupráci s farností se podařilo obnovit také původní boční vstup do kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava ze severního ambitu.

VIDEO: Blesk Podcast: Tajemství a třeskavé mýty o Znojmě okomentoval historik Kacetl.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Tajemství a třeskavé mýty o Znojmě okomentoval historik Kacetl Jiří Marek

Fotogalerie
10 fotografií