Prázdný měšťanský dům na rohu Obrokové a Zámečnické ulice skrývá před veřejností kromě dlouhé historie i utajenou a značně zchátralou renesanční domácí kapli.

„Postavil ji zámožný rod Budčických v roce 1525, což z ní činí jeden z prvních renesančních počinů ve Znojmě i na jižní Moravě,“ řekl historik Jiří Kacetl.

Nesmírně zajímavý je už jen samotný příběh domu. „Nejstarší jádro sahá až k počátkům města. V 1. polovině 16. století prošel zásadní přestavbou v renesančním slohu. Unikátní je světelný schodišťový dvůr. V úrovni druhého patra se nachází ojedinělá krásná domácí kaple z roku 1525 s dochovanými renesančními malbami a výzdobou,“ zmínil Kacetl.

Tajemný dům se v rámci připravovaného přeshraničního projektu dočká brzy odborného průzkumu, opravy a nakonec i zpřístupnění.

Postavili i kapli

První patro domu je vysazeno na krakorcích a místnosti v něm jsou místy zaklenuty renesančními křížovými klenbičkami. Stavební adaptace souvisí se zámožnou měšťanskou rodinou Budčických, která je podepsána i pod stavbou patrové, tzv. svatováclavské kaple na Mikulášském náměstí.

V domě bylo i vydavatelství novin

V 19. století se v domě střídaly různé módní obchůdky. Roku 1896 zde našlo své hlavní sídlo renomované znojemské knihkupectví a tiskárna Fournier & Haberler, jehož majitelem byla tehdy rodina saského protestanta Karla Bornemanna. V té době zde byl vydáván velkoněmecky orientovaný list Znaimer Tagblatt.

Konfiskace, nájemníci i lékárna

Po druhé světové válce byl dům konfiskován do majetku města Znojma a sloužil jako nájemní dům. V přízemí mezitím rozšířila svůj provoz lékárna ze sousedství. Nyní je dům zcela vyklizen, pro další bydlení není vzhledem ke své složité dispozici vhodný, čeká tudíž na jiné využití.

VIDEO: V Bukovanech u Kyjova vzniká Alej českých panovníků.

Video
Video se připravuje ...

V Bukovanech u Kyjova vzniká Alej českých panovníků. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
15 fotografií