Velký městský okruh bude po svém dokončení nejdůležitějším prvkem silniční sítě města Brna s celorepublikovým významem.

Město bude v projektu budovat lávku přes řeku Svitavu, chodníky, postará se o úpravy světelných křižovatek, přeložky inženýrských sítí, vegetační úpravy a veřejné osvětlení,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Dopravní omezení

V současné době probíhají přípravné práce na staveništi v oblasti Tomkova náměstí a Rokytově ulici. „Start velkých stavebních prací máme předběžně naplánován na 7. července, což přinese první dopravní omezení na Dukelské třídě a Dolnopolní ulici. Dukelská třída bude uzavřena pro automobilovou dopravu mezi ulicemi Hálkova a Provazníkova,“ vysvětlil ředitel Závodu Brno David Fiala.

Velký městský okruh odstraní dopravní zátěž z řady hlavních ulic. Omezení v důsledku stavby se dotkne i chodců. V oblasti Tomkova náměstí bude uzavřen přechod pro chodce a přesunuta zastávka pro MHD.

Stavby jsou rozděleny do několika fází, ke kterým se vztahují navazující dopravní omezení. Ta budeme řidičům průběžně upřesňovat,“ potvrdil Fiala.

Projekt za miliardy

Předpokládaná cena za stavbu je přibližně 2,3 miliardy korun bez DPH. „Z městského rozpočtu půjde na práce na Tomkově náměstí 162 milionu korun bez DPH, na práce v Rokytově 13,7 milionu korun bez DPH. Řidiči by se po nově vybudované části velkého městského okruhu mohli projet už v roce 2024,“ dodala primátorka Vaňková.

VIDEO: Kraví hora v Brně je fenomén a měla by být zachována: Navrhovaná stavba nemocnice vyvolala zděšení. Radnice od ní nakonec ustoupila a hledá jiné místo.

Video
Video se připravuje ...

Kraví hora je fenomén a měla by být zachována: Navrhovaná stavba nemocnice vyvolala zděšení. Markéta Malá

Zhruba od 7. července bude Dukelská třída uzavřena pro automobilovou dopravu mezi ulicemi Hálkova a Provazníkova.
Autor: Archiv Město Brno