„Na jaře jsme přišli o desítky zájezdů škol a školek, seniorů, rodin s dětmi i zahraničních turistů. V sezóně máme šest výdělečných měsíců, zbyly jen červenec a srpen. A navrch přišla druhá rána,“ povzdechla si ředitelka Hana Škrháková Pádková.

Začátkem října znovu spadla klec, sezóna přitom měla skončit až 17. listopadu. „Zoo táhne naše rodina, máme ale i víc jak desítku zaměstnanců a brigádníků. Ti teď sedí doma a stejně jako my netuší, co bude dál,“ stýská si ředitelka.

Tisíce korun jen letí

Pomáhají přátelé papoušků, přispívají na krmivo, adoptují opeřence. Jenže náklady na provoz nejsou maličkost. „V zimě papoušci potřebují 12 hodin denně v ubikacích přisvěcovat a temperovat teplotu, přes noc umělé světlo. Tisíce korun jen letí,“ počítá šéfová zoo.

Video
Video se připravuje ...

Papouščí zoo v Bošovicích před koronakrizí. TV Blesk Zdeněk Matyáš

Milovníci ukřičených opeřenců si své oblíbence snad znovu prohlédnou až 1. března. „I když nikdo neví, co bude, věřím, že otevřeme a lidé se vrátí,“ přemítá Hana Škrháková Pádková. Přesto v Bošovicích nepropadají panice, naopak, chystají nová lálkadla pro své příznivce.

„Plánujeme rozšíření zoo o zajímavé objekty. Půjde o výběh klokanů spojený s další minizoo, koutkem pro rodiče s dětmi a občerstvením. Náklady by měly činit půl milionu korun. Otevřít, pokud vše půjde zdárně, chceme příští rok v hlavní sezóně.“

Oslaví desetiletí

Papouščí zoo v Bošovicích otevřela v srpnu 2011. V současnosti chová na ploše 500 metrů čtverečních ve stovce voliér 54 zástupců papouščí říše, od nejmenších papoušíčků vrabčích až po majestátní metrové ary. Raritou je, že jako jediná specializovaná zoo na světě, odchovává už čtvrtým rokem amazoňany nádherné.

Fotogalerie
6 fotografií