Soud totiž zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru. Ten je důležitým předpokladem pro samotné zahájení těžby. Krajský soud tak vyhověl jedné z mnoha žalob, které proti těžbě do Brna dorazily.

„Ještě není vyhráno, ale je to aspoň první vlaštovka. Je vidět, že v rozhodnutí báňského úřadu byly chyby. Věřím, že se nám vodní zdroj pro 140 tisíc lidí podaří uchránit,“ uvedl starosta Moravského Písku Leoš Filípek.

Nesouhlasí více než 50 obcí

Obec Moravský Písek byla jedním ze signatářů zmíněné žaloby. Podepsaly ji i Vodovody a kanalizace Hodonín, města Uherský Ostroh, Kyjov, Hodonín a Vracov, obce Vnorovy, Starý Poddvorov, Mutěnice, Archlebov a Hrušky a Jihomoravský kraj.

V dalších žalobách se připojila další města a obce. „Veselí nad Moravou potěšila zpráva, že soud zrušil rozhodnutí v kauze těžby štěrkopísku na Hodonínsku. Naše město se připojilo k jedné z podávaných žalob, protože se, stejně jako jiná města, domníváme, že je nezbytné chránit pitnou vodu pro nás i další generace,“ uvedla mluvčí veselské radnice Žaneta Jančaříková.

Celkově s těžbou nesouhlasí přes 50 měst a obcí dvou sousedících krajů.

„Poté, co si pečlivě prostudujeme odůvodnění rozsudku, budeme postupovat v souladu se zákonem. Verdikt budeme samozřejmě akceptovat,“ uvedl mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek k rozhodnutí krajského soudu.

Společnost České Štěrkopísky, která o těžbu dlouhodobě mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem dlouhodobě usiluje, se k verdiktu soudu zatím nevyjádřila.

Proti těžbě vznikly postupem let dvě petice. Tu zatím poslední podepsalo přes 12 tisíc lidí. Z Veselí nad Moravou, Uherského Ostrohu a Moravského Písku 13. června 2020 dokonce vyrazil protestní pochod proti zamýšlené těžbě.

Fotogalerie
9 fotografií