Zatímco invazní jednotky SSSR a „spřátelených armád“ Varšavské smlouvy, začaly likvidovat Pražské jaro na většině území Československa od půlnoci na 21. srpna, na brněnské letiště dosedl 20. srpna 1968 již kolem deváté hodiny večer sovětský letoun s dvacetičlennou posádkou.

Okupanti na sobě měli v té chvíli ještě uniformy sovětské letecké společnosti Aeroflot. „Ve skutečnosti se ale jednalo o agenty KGB, kteří měli zajistit průběh následné invaze Brna. O dvě hodiny později přistál v Brně další sovětský letoun s výsadkáři, kteří obsadili kontrolní věž letiště. Poté už nalétávalo do Brna dalších 75 letounů s obrněnými transportéry a samohybnými děly a okupační vojska zamířila k předem daným cílům," přiblížil události začátku okupace brněnský etnolog Michal Doležel (34).

Od ranních hodin 21. srpna pak obyvatelé Brna již sledovali obsazené město a na několika místech došlo postřelení nebo dokonce zastřelení civilních obyvatel města. O rok později demonstrovali v centru Brna lidé proti rok trvající okupaci.

Tentokrát proti nim zasahovaly již domácí represivní složky Komunistické strany Československa. Na Orlí ulici a na Moravském náměstí byli dosud neznámými příslušníky Veřejné bezpečnosti nebo Lidových milicí zastřeleni dva lidé. Stanislav Valehrach (+28) a Danuše Muzikářová (+18).

Fotogalerie
12 fotografií