Bývalý politik předstoupil v pondělí před soudkyni Jaroslavu Bartošovou, která mu prodloužila vazbu až do zářijového procesu.

„Jednotlivé články organizované zločinecké skupiny měly jasně definováno své postavení v systému. Komunikace mezi nimi probíhala přes utajené aplikace,“ stojí v usnesení kriminalistů.

Podle detektivů od roku 2014 přeposlal Švachula na účet své mámy 22 milionů korun. V okamžiku obstavení politikova majetku na něm zbylo „pouze“ 13 milionů.

Firmy neví, kde jsou jejich miliony

Z usnesení vrchních žalobců vyplývá, že Švachula ovlivnil zakázky za 180 milionů korun! Přes 17 milionů si měli spiklenci rozdělit na úplatcích. Samotnému bossu Švachulovi údajně připadlo 8,8 milionu.

Video
Video se připravuje ...

Eskorta přivádí bývalého místostarostu Brna-střed Jiřího Švachulu (ANO) k brněnskému soudu k vazebnímu zasedání. Je obviněn z korupce. Jiří Nováček

Cinknuté zakázky za 116 milionů se týkaly radnice Brna-střed. Správa nemovitostí Brna-střed zadala podezřelé tendry za 26 milionů a Technické sítě Brno, kde sedí v dozorčí radě politici napříč spektrem, neumí vysvětlit, kam se podělo 38 milionů.

Boss Švachula poslal ze svého účtu 447 000 korun i firmě šéfa brněnského ANO Pavlu Dvořákovi. Ten po provalení kauzy ihned rezignoval. Za co nebo na co peníze byly, odmítl sdělit.

Jak to fungovalo?

Domluvená skupina firem se u tendrů Brna-střed střídala. Jednou je firma vyhrála, jindy dělala nastrčené křoví pro ostatní mafiány tak, aby zakázka vypadala jako férová a transparentní. Švachulovu gangu pak vítězné firmy odváděly všimné.

Fotogalerie
9 fotografií