Březnový šok z přísných opatření proti šíření koronaviru Michala citelně zasáhl. Brzy se ale otřepal. „Čtveřice zaměstnanců restaurace zůstala doma na 60 procentech platu. Vyhodnocovali jsme, co bude dál, jaký je výhled,“ svěřil se podnikatel.

Jako výrobce delikates přišel o minimálně 15 nasmlouvaných akcí včetně trhů a gastroakcí. V dubnu přišlo první rozvolnění a první restart. „Jeli jsme do Věžek, Kroměříže, dvojí farmářské trhy se konaly na slavkovském zámku. Zájem lidí byl značný, evidentně lidem tyto akce chyběly,“ svěřil se Vlkolenszki.

Den D přišel 30. května

Brány návštěvníkům otevřel s téměř dvouměsíčním zpožděním zámek ve Slavkově, zámecká restaurace je pochopitelně s přílivem turistů doslova pupečně propojená.

„Zatím máme otevřeno od pátku do neděle, od července pak celý týden. Zaměstnanci se vrátili do práce, věřím, že se oklepeme z tak dlouhé pauzy,“ přemítá podnikatel.

„Máme otevřenou výstavu Seva a podzemí, od 25. května všechny trasy. Nejvíc přitahují historické sály, kam dorazilo 786 osob,“ řekla mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová.

Čekají na cizince

Ve Slavkově čekají i na vlnu zahraničních návštěvníků, ve které v posledních letech dominují Poláci a Slováci. „Řada z příchozích už nechce areál jen proběhnout a odjet jinam. Sázejí na celkovou atmosféru s gastrozážitky, chtějí si pobyt užít se vším všudy,“ tvrdí Michal Vlkolenszki, který už odmítá o ztrátách, které mu koronavirus přinesl, hovořit.

„Poznali jsme nepoznané. Je to tvrdá zkušenost, ale už víme co dělat a nechceme nic podcenit,“ tvrdí muž, který podstoupil hned dvojnásobný restart svého podnikání.

Fotogalerie
9 fotografií