„NanoScopeTM umožňuje provádět artroskopii ramena, kolene i malých kloubů v ambulantním režimu, tedy pouze s lokální anestezií,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Artroskopie i nanoskopie slouží k odhalení příčin problémů a bolestí kloubů, jako jsou koleno a rameno. Systém NanoScopeTM se začal poprvé používat loni v USA, do Evropy se dostal o pár měsíců později.

„Vyšetření jsou v této chvíli v Německu nebo Francii. My jsme to testovali jako první v České republice. Firma nám přístroj zapůjčila a my ho hned vracíme. Po vyhodnocení budeme jednat o dalším možném využití,“ upozornila Veselá.

Čtvrteční zákroky v kolenním kloubu tří pacientů provedl primář ortopedicko-traumatologického oddělení znojemské nemocnice Radek Hart. „Výhodou pro lékaře je velmi rychlá a přesná diagnostika mimo operační sál, pro pacienta odbourání předoperačního vyšetření, celkové anestezie, hospitalizace a vyšetření magnetickou rezonancí,“ vyjmenoval Hart.

Pacienti: Byla to rychlovka

Pacienti netajili překvapení z rychlého a bezbolestného zákroku. U každého pacienta trval v rozmezí od 15 do 20 minut. „Byla jsem mile překvapená, že mohu chvíli po zákroku odejít domů. Stále jsem čekala, že dostanu aspoň berle,“ svěřila se jedna z pacientek.

VIDEO: Pacientovi v Brně voperovali srdeční podporou Heart Mate III.

Video
Video se připravuje ...

Jan Sadílek (64) z Brna, první pacient s implantovanou srdeční podporou Heart Mate III v brněnské nemocnici. Jiří Nováček