Zájem srovnatelný s nákupem vstupenek na zápasy českého týmu na mistrovství světa hokejistů evidují chovatelé čmeláků v Troubsku. „Chováme čmeláky zemní, které nabízíme zájemcům do sadů a zahrad. Slouží jako výborní opylovači,“ uvedla Alena Votavová ze Zemědělského výzkumu Troubsko.

Chovatelé letos připravili 500 hnízd pro zahrádkáře a 400 pro zemědělce. „Po spuštění registrace byla ale celá letošní kapacita vyprodaná za dvě minuty. Čmelák totiž opyluje například i vojtěšku, což včely odmítají,“ vysvětlila Votavová.

Hnízdo s královnou za 1390 Kč

Za hnízdo královny s prvními dělnicemi zaplatí zákazník 1390 korun, čmelín stojí 1590. Přesto se nejedná o výhodný business. „O čmeláky je totiž potřeba pečovat celoročně, ale prodávat je lze pouze ve dvou měsících. Umístit do přírody má totiž smysl pouze v dubnu a květnu,“ dodala Votavová.

Chov čmeláků a jejich život se od včel liší. Zatímco včelstvo přezimuje, u čmeláků přezimují pouze královny zahrabané v zemi. Tam kladou vajíčka do vytvořené buňky, starají se o ně a krmí larvy. Když jsou larvy dostatečně velké, prodělají metamorfózu, stanou se z nich dospělí jedinci a prokoušou se z kokonu ven. Teprve až je dostatek vylíhnutých dělnic, rodí se královny a samečci.

VIDEO: Zatímco pro přírodu užitečných čmeláků je nedostatek, tak na Moravě se silně rozmnožili chrousti. Decimují tzv. Moravskou Saharu.