Lidé nemají v těle proti této nemoci protilátky. Epidemie se proto určitě vrátí, je jen otázkou kdy,“ upozornila Renata Ciupek, ředitelka Protiepidemiologického odboru Krajské hygienické stanice v Brně. Tzv. nemoc špinavých rukou se může rozšířit zavlečením ze zahraničí nebo z komunit s nízkou mírou hygieny.

V roce 2016 se rozšířila v Brně od squatterů, tedy od mladých lidí, kteří nedodržují dlouhodobě hygienická pravidla,“ upřesnila ředitelka Protiepidemiologického odboru. Infekcí se nakazil třeba i tehdejší náměstek Martin Ander.

Účinné očkování

Před zákeřnou nemocí se mohou lidé chránit očkováním. „Vakcína stojí tři tisíce korun, účinná je ale na celý život,“ zdůraznil Petr Husa, přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno s tím, že ji bohužel neproplácí žádná z pojišťoven.

Lidé tak musejí sáhnout hluboko do kapsy, to ale právě udělá málokdo. „Přesné číslo očkovaných neznáme, ale z našich informací je opravdu zanedbatelné,“ upozornil Husa.

Českou republiku trápí i hepatitida typu C, proti níž neexistuje očkování. „Nicméně máme proti ní účinné léky, které jsou úspěšné v 95 až 98 % případů. Typ hepatitidy B se nám podařilo takřka vymýtit. Zatímco v roce 2000 jsme zaznamenali ještě 604 případů v České republice, loni to už bylo jen 85 nakažených,“ upřesnil Husa.

Druhy žloutenek:

* Hepatitida typu A
Tzv. nemoc špinavých rukou. Ohniska vzniku jsou u osob se špatnou hygienou, nejčastěji u squatterů a bezdomovců. Existuje proti ní účinná vakcína.

* Hepatitida typu B
Riziko vzniká hlavně při nechráněném sexu. Častokrát to byla i nemoc z povolání u zdravotníků.

* Hepatitida typu C
Na světě je jí nakaženo asi 80 milionů lidí, v České republice jich podle lékařů může být asi 40 tisíc. Šíří se hlavně u narkomanů, při vězeňském tetování a u homosexuálních mužů. Vakcína není, ale dá se účinně léčit.

* Hepatitida typu D
České republiky se vůbec netýká. Vyskytuje se především v některých jihoamerických zemích, v oblasti Středomoří, v Rumunsku a některých částech jižní a střední Afriky.

VIDEO: Tehdejší primátor Petr Vokřál se vyjádřil k epidemii žloutenky v roce 2016.

Video
Video se připravuje ...

Tehdejší primátor Petr Vokřál se vyjádřil k epidemii žloutenky v roce 2016. Blesk TV