„Kryštof si vymezil teritorium, dokonale se adaptoval. Umí překonat bez problémů zdejší silnice, vypořádal se i s čilým turistickým ruchem,“ tvrdí Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa brněnské Mendelovy univerzity.

Mladý samec ve věku tří až čtyř let za rok překročil čtyři různé úseky silnic zhruba 500krát, přičemž intenzita dopravy se v daných místech pohybuje od 1500 do více než pěti tisíc aut denně.

„Je zřejmé, že mu přechod komunikací nedělá velké problémy, svědčí to také o jeho individuálních schopnostech a získaných zkušenostech. Takový dar a štěstí však každý rys nemá,“ upozornil Duľa.

Odborníci zmapovali také Kryštofův jídelníček. Nejčastěji si uloví srnce, troufl si i na muflona. „Jiné druhy jsme v rámci telemetrického sledování nezaznamenali, ale není vyloučeno, že ulovil vícekrát i zajíce nebo hlodavce,“ prozradil Duľa.

Partnerka? Ta je z ruky

Rys ostrovid se do Moravského krasu vrátil zhruba po 60 letech, podle vědců jde o senzaci. V 50. letech minulého století tu byla rysí populace vystřílena. Kryštof se pohybuje na ploše přibližně 280 kilometrů čtverečních, ve snaze o reprodukci podle údajů z telemetrického pozorování vyrážel až na Vyškovsko.

Má ale smůlu, pokud by chtěl najít partnerku, musel by se vrátit do Beskyd nebo vyrazit na Šumavu, kde žije na české, bavorské a rakouské straně hranic populace 60 až 80 jedinců. 

VIDEO: Brněnská lví dvojčata v akci!

Fotogalerie
4 fotografie