Tahle tři neposedná mláďata teď už zvládá s přehledem. Lvíčata dostala honosná arabská jména, samička je Damali, což znamená Krásná představa. Její brášci Deema, tedy Tmavý oblak, a Dabir, což je Soudce. Díky přirozenému odchovu jsou lví sourozenci velká a silná mláďata.

„Perou se, hrají si, zlobí mámu i sebe navzájem a pak usnou. Už jsme je i viděli, že ochutnávají maso,“ popsala zooložka Lenka Václavová.

Lvíčata narozená 12. května ale návštěvníci zahrady ještě neviděli. „Teď už bude pavilon pro veřejnost otevřený, nejprve ve zkušebním režimu. Je třeba, aby návštěvníci byli ohleduplní,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba s tím, že v případě nepříznivých reakcí lvice a lvíčat může být ještě krátkodobě pro návštěvníky uzavřen.

„V dohledné době přistoupíme i ke spojování tlupy,“ dodal Vobruba. V plzeňské zoo je nyní sedm berberských lvů. Tamika s trojčaty, její sestra Neyla s loni narozeným Baqirem a samec Mates.

Berberští lvi ve volné přírodě  již vyhynuli, od úplného vymření je zachránil soukromý chov marockého krále. V současnosti tyto šelmy chová okolo 30 zoo v Evropě.

Fotogalerie
6 fotografií