„Na jihu Moravy mají vysoké číslo na svědomí zejména vězni v místní vazební věznici, kteří si tuberkulózu donesli z civilního života,“ vysvětlil lékař Jiří Wallenfels, vedoucího Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou. Jižní Morava je tak nad celorepublikovým průměrem, který činí 4,5 nemocných na 100 000 obyvatel. Na jihu Moravy je to 5,6 na 100 000 lidí.

Nad celostátním průměrem jsou ohledně výskytu tubery kromě jižní Moravy také na Pardubicku, Královéhradecku, v Praze, Plzni, Ústecku a Liberecku. „Na Plzeňsku a Rokycansku jsou nemocní s TBC především Rumuni a Bulhaři, kteří zde pracují v montovnách,“ upřesnil lékař Wallenfels.

Republiková čísla podle něj ukazují na značný převis nemocných mužů – tuberu mělo 344 z celkového počtu. „Mezi nimi jsou vězni, bezdomovci, narkomani, závislí na alkoholu, kuřáci nebo cizinci na ubytovnách,“ vypočítal rizikové skupiny Wallenfels.

Léčba stojí i statisíce

Podle předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti Vítězslava Kolka přesto nejnovější čísla potvrzují fakt, že Česko stále ještě patří k zemím s nejnižším výskytem tuberkulózy na světě.

Plicní lékaři chtějí otevřít diskusi na téma délky hospitalizace a izolace pacientů s tuberkulózou. V současné době – jakmile zjistí u pacienta přítomnost tuberkulózy – jsou povinni jej izolovat. Pacient tak tráví týdny, někdy i měsíce v nemocnici.

„V průměru u nás tuberkulózní pacienti stráví dva až tři měsíce, dokud nejsou takzvaně kultivačně negativní. Když si spočítáme, že jeden den v nemocnici stojí 1000 korun, celá hospitalizace a izolace takového člověka přijde minimálně na 60 000 korun. Pokud je to komplikovanější pacient, pak se částka šplhá i ke 300 000 korunám,“ informovala přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze Martina Vašáková.

Česko je k pacientům s TBC nejpřísnější v Evropě

Ve srovnání s ostatními zeměmi EU je Česko se svým přístupem k TBC raritou. Prakticky nikde jinde totiž všechny pacienty, a to včetně těch, kteří mají pouhé podezření na tuberkulózu, nezavírají.

V evropských zemích podle ní pacienty s TBC sledují stejně jako jiné infekční pacienty – například HIV pozitivní. Zdravotní sestra je navštěvuje doma a kontroluje, zda užívají léky a nosí roušku. Tuberkulózní pacienty, kteří nemají vhodné rodinné zázemí, kontrolují dohledoví pracovníci hygieny a policie.

„Severské země takový režim praktikují léta a nemají sebemenší problém s vyšším výskytem tuberkulózy v zemi,“ dodala Vašáková.

Co je tuberkulóza?

Tuberkulóza je infekční onemocnění, které se přenáší z člověka na člověka. Pro nemoc je typický déletrvající kašel s vykašláváním hlenů, zhoršený dech, teplota a pocení, celková slabost a váhový úbytek, bolesti na hrudníku nebo vykašlávání krve.

VIDEO: Tuberkulóza je vysoce infekční.

Tuberkulóza je vysoce infekční.
Autor: Joj