„Můžeme si jej představit jako velký plastový inkubátor. Je to schránka, do které se při převozu uloží pacient, u něhož je podezření na vysoce infekční nákazu,“ vysvětlil mluvčí záchranářů Martin Brejcha.

Vzduch, který je uvnitř schránky, prochází speciálními filtry. Je tak zabráněno nakažení osob v okolí přepravovaného pacienta. „Je to opravdu ve svém oboru špičkové zařízení. Norská firma nám jej zdarma půjčila na dobu neurčitou,“ uvedl Brejcha.

Záchranáři měli dosud pro přepravu vysoce infekčních osob k dispozici skládací biovak z měkkého materiálu. „Nový biobox má pevnou laminátovou kostru. Po použití se dá snadno dekontaminovat, a je tak připraven pro dalšího pacienta,“ popsal Brejcha.

Krajští záchranáři již byli jednou nuceni užít biovak v praxi při přepravě pacienta. „Měl velice agresivní formu otevřené tuberkulózy,“ doplnil Brejcha. Biobox je možné ale použít i v opačném případě, tedy pro převoz pacienta, který má být chráněný před viry a bakteriemi, například po transplantaci kostní dřeně.

VIDEO: Převoz pacientky s podezřením na ebolu v biovaku.

Video
Video se připravuje ...

Převoz ženy s podezřením na ebolu. David Malík

Fotogalerie
8 fotografií