„Blansko nám dalo zabrat, to říkám na rovinu. Teď jsou na řadě Boskovice, Vsetín a Žďár nad Sázavou,“ svěřil se Blesku otec-zakladatel. V minulosti Hess oslovil místní nemocnici, ta však odmítla babybox s odůvodněním, že nemá dětské oddělení ani porodnici a o odložené děti by se neměl kdo postarat. Blansko tak jako poslední okresní město na jižní Moravě zůstávalo bez babyboxu.

Dohoda se záchranáři

Dohodu nakonec Hess uzavřel se záchrannou zdravotnickou službou. „Bavili jsme se o nejlepším řešení situace včetně legislativy, dále jak bude probíhat rytmus péče z naší strany, jak do toho budeme vstupovat. Jsme rádi, že se to podařilo,“ řekla Blesku mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Teď je jasno. Pokud matka vloží do schránky dítě, na dispečinku blanenské záchranky se objeví výzva a spustí se alarm. „Dispečink vyšle na místo posádku z Blanska nebo z nejbližší výjezdové základny. Dítěti podle stavu poskytneme neodkladnou přednemocniční péči a převezeme je do nejbližšího adekvátního zdravotnického zařízení,“ popsala postup Bothová.

Schránka je zhotovena z nekorodujícího plechu, dvoukřídlá dvířka se automaticky otevřou po zmáčknutí tlačítka. Po vložení dítěte a aktivaci senzoru se samočinně zavřou. Ručičky či nožičky novorozence jsou chráněny proti kolizi s dvířky fotobuňkami. Vnitřní prostor bedýnky je klimatizován.

„Babybox je opatřen náhradním zdrojem energie a napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na stálou službu a na mobilní telefony,“ upozornil Hess. Čtvrteční zahájení testovacího provozu obstaralo pro názornost vložení panenky ve velikosti novorozence.

Vznik babyboxů je Hessovou iniciativou, nepobírá na ně příspěvky od státu, spoléhat se musí na sponzory. Na zahájení provozu jednoho babyboxu padne 300 tisíc korun. V Blansku se rozhoupala také místní radnice, která na provoz poukázala třicet tisíc korun.

Video
Video se připravuje ...

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess při zahájení testovacího provozu schránky pro odložené děti v Blansku Zdeněk Matyáš

Hess: Obávám se nárůstu odložených dětí

Ludvík Hess i přes zdárný rozvoj své myšlenky neskrývá obavy. „Tady už nejde o spokojenost, teď už je to tvrdá práce. Děsím se pro budoucnost velkého množství odkládaných dětí, což znamená, že něco není úplně v pořádku v tomto státě.“   

Ze smutných statistik počtu odložených dětí do babyboxů v Česku vyplývá, že první tři příčky drží schránky v Praze-Hloubětíně, Brně a v Ostravě.

Fotogalerie
10 fotografií