Krampušáci strašili Brno poprvé v historii. Tři desítky děsivých poslů pekla obešly Zelný trh. Fascinovaným Brňákům ale poměrně rychle otrnulo a "drze" se dožadovali selfíček. Někdo uspěl, jiný naopak vyfasoval od jednoho z Belzebubů metlou za vyučenou.

Video
Video se připravuje ...

Premiérový průvod děsivých krampušáků v Brně si užívali malí i velcí diváci Zdeněk Matyáš

Nadšení každopádně nebralo konce, brněnská premiéra nadchla. Čertí cháska si svůj výstup užívala a přítomným ukázala, že hrátky s čertem mohou být i velkou zábavou.

Na druhou stranu navléct se do kostýmu a nasadit si několik kilogramů těžkou maskou není žádná legrace. „Nejhorší je, že se potíte jako kráva. Je to jako v sauně. Ale když vidíte, jak lidi šílí, tak do toho jdete zas a znova,“ svěřil se Blesku jeden z aktérů z pražské skupiny Krampus and Hexe.

Praví satani, žádní čertí strejcové ze mlejna

Každý správný Krampus budí hrůzu už jen výrazem své dřevěné vyřezávané masky. „Ta je vždy doplněna přírodními rohy, které pocházejí nejčastěji z koz, kamzíků, krav, muflonů nebo kozorožců. Kostým je vyroben z kozí nebo ovčí kůže,“ popsal cestovatel Tomáš Hájek z turistického serveru Objevíme svět, který Krampušáky osobně studoval přímo v jejich pekelném hnízdě v Salcburku.

A vězte, že když k vám taková potvora přijde a vy nevíte kdo, skrytý za hrůznou maskou, se na vás upřeně dívá, možná se vám ten den bude hůře usínat,“ líčí zážitky s rakouskými čerty Hájek.

Podle cestovatele existují dvě verze toho, jak výraz Krampus vznikl. „První hovoří o tom, že Krampus pochází z rakouského slova krampas, tedy něco neživého. Jiný zdroj zase uvádí, že Krampus dostal jméno až z Itálie. Získal ho díky svým obrovským drápům. Grampa totiž v italštině znamená dráp.“

Video
Video se připravuje ...

Fantazii při tvorbě masek krampušáků se meze nekladou. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
22 fotografií