„Naši montéři, technici za pomoci hasičů a pracovníků dodavatelských firem jsou od 7 hodin v terénu a opravují poruchy způsobené silných větrem. V neděli zasedal krizový štáb, který upřesnil prioritní místa, která se budou opravovat přednostně, a to po konzultaci se starosty. Jedná se o místa, kde jsou školy a školky, a podobně,“ řekla mluvčí energetické společnosti Božena Herodesová.

Nejhorší je situace na Blanensku, kde se počet poruch oproti neděli zvýšil na 7 400. V Boskovicích na Blanensku, radnice sčítá škody. Mimo jiné ze tří čtvrtin je zničena střecha na budově zámeckého skleníku, voda se dostala až do sálu. Hasiči střechu provizorně zakryli.

V Brně a okolí je to nyní kolem 5 000 odběrných míst, které mají problémy. To je méně než polovina oproti neděli. V ostatních okresech už je situace lepší.

Vlaky stále nejezdí

Vlaky nejezdí mezi Sokolnicemi a Křenovicemi, ani mezi Tišnovem a Nedvědicí na Brněnsku. Místo vlaků jezdí náhradní autobusová doprava. Je však potřeba počítat se zpožděním.

U obou tratí se předpokládá, že by mohly být průjezdné po odstranění překážek ještě během dopoledne. Aktuálně jezdí z brněnského hlavního nádraží většina vlaků včas, osobní vlaky mají zpoždění nejvýše 15 minut, dálkové vlaky do 30 minut.

Jihomoravští hasiči měli v neděli kvůli větru rekordní počet zásahů, jednotky se ani nevracely na základny a jezdily z místa na místo. Do 21 hodin hasiči zasahovali u 815 událostí, nejčastěji to byly polámané stromy a porušené střechy, billboardy, komíny či hromosvody.

Nejvíce výjezdů, 244, měli hasiči v krajském městě, kde jsou následky smršti viditelné ve většině parků a zahrad, jejich odstraňování potrvá několik dní.

VIDEO: Průtrž mračen a vichřice v Tvarožné Lhotě na Hodonínsku

VIDEO: Vichr v pražských Letňanech – vzduchem létají předměty, silné nápory zbořily hrazení na stavbě.

Video
Video se připravuje ...

Vichr v pražských Letňanech – vzduchem létají předměty, silné nápory zbořily hrazení na stavbě Jan Hanzlík - Blesk.cz

Fotogalerie
36 fotografií