„Dospěli jsme ke vzájemné dohodě. Spolupráce s konventem Hospitálského řádu sv. Jana z Boha – Milosrdných bratří bude pokračovat. Zdravotní péči bude i nadále zajišťovat město,“ uvedl primátor Brna Petr Vokřál (53, ANO).

Radnice se přitom zavázala, že v areálu nemocnice postaví pavilon až pro 120 dlouhodobě nemocných. „O ně se už postarají zástupci Milosrdných bratří,“ přislíbil provinciál Hospitálského řádu sv. Jana z Boha – Milosrdných bratří Joachim Mačejovský.

V areálu nemocnice tak bude lékařskou péči z části poskytovat město a částečně řád. „Nově uzavřená dohoda by měla platit 50 let a nahradí stávající smlouvu, která v příštím roce vyprší,“ upřesnil Mačejovský.

Ještě před půl rokem se hovořilo o variantě, že město nemocnici, do které za posledních 15 let vložilo 600 milionů korun, převede řádu. „Dospěli jsme k názoru, že se město o nemocnici stará dobře. Proto jsme myšlenky převzít nemocnici zapudili,“ vysvětlil provinciál řádu.

Nemocnice Milosrdných bratří je nejstarší svého druhu na Moravě. Založil ji v roce 1747 moravský hrabě Jan Křtitel Leopold z Dietrichsteina. Původně vznikla jako konvent s lékárnou a nemocnicí se 70 lůžky.

Video
Video se připravuje ...

Brno bude i nadále provozovat Nemocnici Milosrdných bratří v Brně. Řád převezme péči o dlouhodbě nemocné. Hynek Zdeněk