A nechybí rituály. Zběsilé túrování motorů až brní uši, divoká jízda smykem. Prim hrají Slovinci vesměs v trikotech s číslem 46 patřící italské legendě Valentinu Rossimu. „Škoda, že Valentino není Slovinec,“ posteskl si Janko Uliš (23), fanoušek z Mariboru.

Video
Video se připravuje ...

Takhle si bujarou noc v ostrovačickém kempu Start užívali slovinští fanoušci. Jednu z motorek túrovali, až uši brněly! Zdeněk Matyáš

Slovinci loni zlobili!

Slovinci mají v kempech u Ostrovačic nad jinými národnostmi jasnou převahu. Nevázaná zábava v jejich podání ale přidělala už loni provozovatelům vrásky na čele. „Volali jsme na slovinský konzulát, ať si přijedou krajany srovnat.  Nepořádek, dělbuchy házené do mobilních záchodů. Dokonce tady po sobě nechali staré ledničky a rozpárané sedačky, prostě jedno obří smetiště. Snad se letos polepší,“ krčí rameny provozovatel kempu Leoš Jelínek (49).  

Všeobecný virvál s půlnocí sílí, i tak řada fandů odpadá zmožena únavou z cesty a alkoholem. Jiným zábava teprve začíná. Willi (25) z německé Riesy se předváděl s motorovou sekačkou, na kterou nasadil komínek, jenže do všech stran jen vířil kouř a prach. A tak sklidil posměch kolemjdoucích.

Video
Video se připravuje ...

Kempem sice duní hlavně hlavně rock, tahle dvojice s tubou a harmonikou ale slavila mezi fanoušky s živou produkcí úspěch Zdeněk Matyáš

Třináctka je prý šťastné číslo!

Tomáš Sýkora z Ostravy navštíví letos závody v Brně už potřinácté. Z obávané číslovky si nic nedělá. "Na pověry nevěřím. Vzal jsem manželku a syna, užijeme si to jako rodina. Moc se těším," svěřil se při noční přípravě miničtyřkolky pro syna Nicolase.

Skvěle si noc pod mírně zamračenou oblohou užívala i partička mladých nadšenců z Hořic. „Tady je poděsů, ale to k tomu patří. Blbnou a druhý den klidně zaspí tréninky i závody,“ smála se česká partička. Vrchol zábavy milovníků rychlých kol v kempu přijde jednoznačně v noci na neděli. „To teprve bude peklo. A předvedou se i kočky,“ mrkali Východočeši spiklenecky a šli si načepovat z pípy další várku piva.

Dopravní masakr

Během soboty a neděle se očekává v okolí okruhu „dopravní masakr“. „Řidičům doporučujeme, aby počítali se zdržením a hlavně na nedělní závody vyrazili s předstihem,“ zdůraznil policejní mluvčí Pavel Šváb. Hlídky zatím na všech kritických místech urychlují provoz, kapacita silnic je ale omezená.

Policejní přítomnost je znát na každém kroku. Panuje totiž první stupeň ohrožení terorismem. Kriminalisté a detektivové v civilu pročesávají kempy, parkoviště i tribuny. Zřídili si dokonce speciální vyvýšené hlásky. Hlídají na nich s dalekohledy. Speciálně vycvičení psi čenichají na tribunách i v zaparkovaných autech, zda někdo nepřivezl výbušniny. Borderkolie Čiko s psovodem Dušanem Kínim se prakticky nezastaví. „Instalovali jsme i speciální betonová svodidla k ochraně lidí,“ dodal Šváb.

Prohlídky, kontroly a zase prohlídky

Návštěvníci musí strpět důkladné prohlídky, hlavně u vstupů. Lidé ale vesměs nereptají. „Chápu to. Myslím, že je to tak správně,“ řekl Blesku Reinhardt Füssel (42), který přijel na motorky z Rakouska.

Hlídky přísně kontrolují zákaz požívání alkoholu a drog při řízení. Provinilce je připravena policie bez pardonu trestat, pomáhají v tom uniformovaní policisté z Rakouska a Slovinska.

Při pyrotechnických prohlídkách policie zatím nenašla žádné nebezpečné látky. Zachytila ovšem opuštěnou tašku, kterou odložil neopatrný profesionální fotograf. Uvnitř našla policie pouze drahé objektivy. 

Video
Video se připravuje ...

Proč túrovat motorku, Slovinský fanoušek si vyhrál při nočním řádění v kempu s motorovou pilou Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
20 fotografií