Unikátní dopis mohli ve čtvrtek spatřit návštěvníci v brněnském Archivu bezpečnostních složek. Už coby herečka Divadla ABC u Jana Wericha píše 5. října 1959 úpěnlivý dopis náměstkovi ministra vnitra Josefu Kudrnovi a žádá o zprostředkování schůzky s ministrem Rudolfem Barákem.

„Obracím se na Vás dle rady Jana Wericha, ředitele našeho divadla, mám na starosti celou rodinu, matku, nedospělou sestru, moji dceru,“ píše herečka a za slyšení u ministra slibuje: „... se dále vynasnažím, abych byla hodna této laskavosti. S mírovým pozdravem Vaše Bohdalová.“

Práskej na Wericha

Státní bezpečnost měla o herečku velký zájem a tahle situace se jí náramně hodila. Chtěla ji totiž nasadit na nepoddajného Jana Wericha (†75). Dopis, který schraňuje Archiv bezpečnostních složek v Brně-Kanicích, spatřilo při Dnu otevřených dveří několik desítek návštěvníků a také Blesk.

„Já jsem psala dopis i prezidentovi, to se tak dělalo!“ objasnila následně Blesku Jiřina Bohdalová osobně. „Já na to nerada vzpomínám, musela jsem si to prožít do konce, ale už je to naštěstí za mnou. A tatínek je rehabilitovaný.“

Soudně očištěna

Jaká byla reakce ministra, později odsouzeného za sabotáž k 15 letům vězení, není známo. Herečka na Wericha odmítala donášet, přesto ji StB vedla jako svou agentku. Až v roce 2004 se Bohdalová dočkala soudního očištění s tím, že ve svazcích tajné policie byla vedena neoprávněně.

Kariéra ministra Rudolfa Baráka (1915–1995) skončila v roce 1962. Byl obviněn ze zpronevěry, odsouzen za sabotáž na 15 let do vězení, vyloučen z KSČ. V roce 1968 Nejvyšší soud rozsudek zrušil jako nezákonný.

Otec seděl za velezradu!

Hereččina otce Františka Bohdala obvinil komunistický soud v roce 1954, že ukrýval ministra Benešovy exilové vlády. Za napomáhání k velezradě a ukrývání zbraní dostal 15 let vězení. Stalo se tak 14 dní před svatbou herečky s geologem Břetislavem Stašem (89).

Video
Video se připravuje ...

Jiří Mikulka z Archivu bezpečnostních složek v Brně-Kanicích provází návštěvníky v sekci věnované personálním spisům příslušníků Státní bezpečnosti. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
19 fotografií