Na den přesně osmiletá Izabela nadojila za svých šest dospělých let bazén plný mléka. A krávu-rekordmanku z Nového Veselí na Žďársku mohli lidé o víkendu na vlastní oči obdivovat v Brně při národním šampionátu hospodářských zvířat.

Černobílá strakatá holštýnka je v Česku opravdu výjimečnou dojnicí. „Zatímco většina krav zvládne za život dva laktační cykly, Izabela dojí už šestým rokem,“ prozradila Blesku zootechnička Zuzana Havlíčková.

Nevšední dojnice z Vysočiny zatím dala lidem tolik mléka, že by zaplnilo metr hluboký bazén o rozměrech deset krát deset metrů.

Izabela je v družstvu Novoveselsko opravdu opečovávaným pokladem. „Je radost mít takovou krávu ve stádu. Nemusíte ji léčit, nemá záněty. Dala nám už šest telat a je úplně bezproblémová,“ rozplývá se nad prominentní dojnicí družstevní zootechnička. A protože holštýnka je dáma, následuje další kompliment: „Vůbec na ní nevidíte, že by byla stará,“ pousměje se paní Havlíčková.

Izabela je v kravíně na Žďársku mezi 840 kolegyněmi skutečným miláčkem. Má prý dobrou, mírnou povahu. A jako dáma se chovala i při šampionátu. Když přišel čas, v klidu a ochotně se nechala ošetřovatelem odvést na soutěžní promenádu. A zatímco ji zvědavci poměřovali užaslými pohledy, Izabela s nadhledem pózovala a bohorovně a spokojeně přežvykovala.

Izabela dává denně 45 litrů mléka. Ošetřovatelé ji dojí třikrát denně. Za laktační cyklus, který trvá 305 dní v roce, nadojí 14 až 15 tisíc litrů mléka. Nebylo divu, že diváci žasli nad jejím obrovským vemenem.

Fotogalerie
19 fotografií