Kdo za tím stojí, není jasné. Na bunkru ovšem přibyla adresa webových stránek politicko-filozofického hnutí První republika. A jejich tvůrci studenta, který část pevnůstky, přesněji roh o váze 5 tun, odzřízl s pomocí diamantového lana, nikterak nešetří. Jeho čin označili za devastaci národního památníku, symbolu odhodlání bránit Československo.

"A pokud není v našich silách vrátit řopík do původního stavu, je v naší moci alespoň všem ukázat, kdo je za tu devastaci zodpovědný. Velice nás mrzí, že se to k nám dostalo až den po zničení, poněvadž být to o den dříve, mohlo se udělat i něco více," stojí na webu hnutí.

Bělica v minulých dnech odřízl část betonového bunkru a otevřel průhled zevnitř do krajiny. Počin vyvolal řadu nesouhlasných reakcí na sociálních sítích. Jeho čin naopak podpořilo Vysoké učení technické v Brně, kde mladý muž studuje na fakultách architektury a výtvarného umění.

Studenta hájí jeho VUT

Podle stanoviska školy je to možná v očích veřejnosti neobvyklý počin, nicméně nesměřuje proti hodnotám české historie. "Naopak, jeho cílem bylo poukázat na dědictví vojenské minulosti a na technické provedení staveb s ní spojených," uvedla škola ve stanovisku.

Video
Video se připravuje ...

Student architektury Ondřej Bělica rozřízl vojenský bunkr a vyvolal tím vlnu nesouhlasu facebook.com

Obec se distancuje, dá podnět stavebnímu úřadu

Naopak obec Vratěnín, na jejímž katastrálním území se prvorepublikový bunkr nachází, se prostřednictvím starosty Martina Kincla od projektu distancovala. Ten se o „uměleckém záměru“  prý dozvěděl  až v situaci, kdy byla část bunkru ze dvou třetin odříznutá.

Podle starosty bude nutné dát podnět stavebnímu úřadu ve Vranově nad Dyjí, aby prošetřil, zda projekt studenta VUT neporušil stavební zákon. "Reakce na tento projekt mě utvrzuje v tom, že měl být v dostatečném předstihu konzultován s širší veřejností a brán v potaz její názor," uvedl starosta na obecním webu.

Fotogalerie
21 fotografií