Jednotlivé vysoké školy představily také své kandidáty na krále a královnu majálesu, kteří usednou na trůn večer. „Náš král je ta nejlepší pomazaná hlava na světě, tudíž vyhraje. Bude vládnout demokraticky, ale kdyby bylo potřeba, jako každý monarcha trochu přitvrdí,“ ubezpečoval Blesk jednadvacetiletý Petr, který patřil k průvodu Masarykovy univerzity.

Průvod studentů si nenechaly ujít tisíce Brňanů

Majálesový průvod vyrazil hodinu před polednem z centra na Výstaviště, kde se uskuteční hudební festival. Trasa vedla přes Dominikánské náměsti, Pekařskou ulici a Mendlovo náměstí, lemovaly ji tisíce zvědavých Brňanů i cizinců.

Na pořádek a především bezpečí studentů a diváků dohlížely desítky strážníků a policistů. „Průvod, který tvořilo kolem devíti set účastníků, prošel městem bez komplikací. Jen bylo potřeba na řadě míst po trase usměrnit dopravu,“ sdělil Blesku mluvčí městské policie Pavel Šoba.

Hudební produkci přímo na alegorických vozech směřujících na Výstaviště obstaraly renomované hudební hvězdy jako Tomáš Klus nebo Vypsaná fixa. V areálu festivalu se mohou návštěvníci těšit také na Rybičky 48, skupiny Jelen, No Name, Wohnout nebo Anetu Langerovou.

Kromě soutěže o krále a královnu majálesu a jejich korunovace, vyvrcholí také obdobná soutěž pro středoškoláky o prince a princeznu majálesu. Aby toho nebylo málo, vyhlášen bude i vítěz soutěže Nová krev o nejlepší středoškolskou kapelu.

Fotogalerie
32 fotografií