Gardový major Nikolajev letěl společně s palubním střelcem Čuprovem. V troskách havarovaného letadla bylo později nalezeno pouze jedno tělo. Obecně se mělo za to, že se jedná o Nikolajeva. Jeho jméno bylo proto vyryto na náhrobní desku na hodonínském hřbitově.

Nyní ale došlo ke změně. Po důkladné prohlídce vraku letadla vyšlo najevo, že Nikolajev v letadle zůstal. Skutečně pohřbeným tam byl Čuprov, jehož jméno ale na náhrobku není.

„Kosterní ostatky Nikolajeva jsou v současné době uloženy v Ústavu experimentální biologie přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně a budou uloženy do hromadného hrobu. Na stélu bude připsáno i jméno již pohřbeného staršího seržanta Filipa Alexejeviče Čuprova,“ uvedla Kateřina Kurdíková z evidence válečných hrobů stavebního úřadu v Hodoníně.

V Hodoníně jsou pohřbeni padlí vojáci Rudé armády nejen z Hodonínska, ale i Uherskohradišťska, Uherskobrodska a Hustopečska. „Podle kroniky se ve společném hrobě nachází 1489 vojáků Rudé armády, z toho 67 důstojníků,“ doplnila Kurdíková.

Video
Video se připravuje ...

Na Hodonínském hřbitově je pohřbeno 1489 vojáků Rudé armády, kteří položili život při osvobozování jižní Moravy od Němců. Na náhrobku je i jméno majora Nikolajeva, pohřben v hrobě bude ale až nyní. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
5 fotografií