„Nečekanou možnost vyrazit na svobodný výlet po Ivanovicích Šmudlík okamžitě využil,“ řekl strážník Jakub Ghanem. Hlídka ovšem psího dobrodruha za chvíli vypátrala v Atriové ulici. Radost se shledání neznala na obou stranách mezí!

Zatoulaný pes není přitom v Brně ničím neobvyklým. Městská policie vyjíždí denně k pěti až šesti případům zatoulaných či ztracených zvířat. „Ročně se jedná až o dvě tisícovky ztracených psů,“ řekl Ghanem. Většinou mají pátrání šťastné konce. „Psa se vesměs podaří odchytit po zavolání někoho, kdo bezprizorní zvíře objeví a nahlásí,“ tvrdí strážník.

Bezdomovci psy nekradou

Pokud psa chytí strážníci přes den, vyvěsí jeho fotku na internet a v drtivé většině případů si pro něj majitel tentýž den nebo nejpozději do 48 hodin sám přijde. Problém nastává, když je pes na ulici dva tři dny nebo i týdny. Pak už vlivem stresu občas nepozná ani svého pána. Často takový psí tulák končí pod autem.

Mýtem a báchorkou jsou pak podle strážníka zvěsti o tom, že by bezdomovci kradli psy a pak s nimi žili nebo si je upekli. „Za pět let jsme měli jen dva případy krádeže psů,“ řekl Ghanem. Lidé se podle něj nemusí obávat, že by jejich miláčky v Brně někdo kradl.

Na druhou stranu se málo ví, že podle městské vyhlášky musí mít majitelé svá zvířata neustále pod přímým dohledem. „Pokud tedy uvážete svého miláčka k sloupu před supermarketem a jdete si nakoupit, pak se dopouštíte přestupku,“ zdůraznil strážník.